вторник, 23 юли 2013 г.

Пикник на Камбаните -Знаме на мира

 Преди доста време много исках да се разходим някоя събота или неделя до Камбаните - място посветено на децата и мира по земята. Най-накрая това се случи :) За тези, които искат да разберат нещо повече може да го направят тук и от това видео. Малко е тъжно да се види колко красиво е било преди и как се руши мястото сега. Има липсващи камбани и такива в много лошо състояние, но има и хора, които се грижат за градинките и чистотата на мястото. Естествено този път бях много пестелива със звъненето, защото вече си имаме бебе, което се стряска от много силен шум, но когато бяхме по-малки, въпреки табелите с надпис "не бийте силно камбаните" се скъсвахме да вдигаме врява всеки път, когато бяхме там. Сега мястото е идеално за пикник и почивка. И сега ще ви залея със снимки :) Монумента бил построен само за 30 дни и е висок 37 метра. Всичко по и около него има някаква символика. Ако сте изгледали видеовръзката по-горе вече сте разбрали, че идеята на този монумент произлиза от детската игра на дама, а също и че броя на камбаните на върха му, отговаря на континентите на Земята. Има и камбани от държави, които вече не съществуват.
 На мен най-много ми харесват тези с огромните размери и много орнаменти по тях. Тази голямата е Българската камбана и тежи 1300 килограма.


 На Мартин не му беше толкова интересна тази част с разходката около камбаните, явно стреса там му дойде в повече, но определено беше много доволен от пикника на тревата.
 Татко и мама обаче ги нахапаха комарите, направо ги направиха на "решетка", затова ако ходите до там си вземете освен хапването и някакво кремче или лосион срещу тези гадинки. Странно но Мартин не го нахапаха, пък ми е толкова сладък! :)))
 Това беше от нашата разходка без лодка, с мама, татко и аз :)
Ехооо...Ако се чудите как да стигнете дотам, този парк се намира в гр.София, срещу кино Арена в ж.к.Младост 4 и пътя, който води натам е една малка уличка, малко преди кръговото в посока кв.Горубляне, между офисите на HYUNDAI и FRISOMAT.

2 коментара:

Стефка каза...

Уникално място! Веднъж като дете съм била и смятам да заведа сина си другото лято. Добре е, че се е запазил този паметник на детската дружба, за да може и нашите дечица да му се порадват. Усмивки!

Candy каза...

Когато миналата година видях, че са го обновили това местенце, с аромат на детство, много се зарадвах. Посетихме го миналият септември и останах очарована, съвсем обновен и чисто е вече, а камбаните са уникални! Прекрасна публикация, Ани и прелестни снимки! Поздрави!