четвъртък, 21 май 2015 г.

Сезона на ремонтите 2015 - тема Мароко


Не зная при вас как е, но аз постоянно чувам звуци от типа "ремонтни". Вместо да се занимаваме с птички и пчелички тази пролет ние сме отново на тема ремонти - съдба! Заели сме се да превърнем една стая в кухня с дневна (в къщата на моите родители) за да я използва нашето "младо" семейство (нищо че с Милен сме заедно от 2001 година и вече усещаме симптомите на старостта :)))))). Понеже има много за правене и за да не пропусна нещо, си направих таблица с " to do"(прев. бел. р. "да се свърши") списък, включващ и цени на нещата дето някой трябва да ги "do"(направи, свърши). След тотала на стойността накрая, ме обзе едно неприятно отчаяние, защото кинтите пак не стигат брат! То в хороскопа ми пишеше, че трябва да занижа критериите през тази година, ама колко още да се навеждам? Естествено отново сме на вълна "от нищо-невещо", направо понякога ми се реве (основно около месечния цикъл :))))), но въпреки това започнахме с ремонта пък докъдето стигнем, то и без това друга кауза освен загубена не ми се е случвала досега. Мисията невъзможна ще ми се превърне в любимия филм. Мисля си "нали съм креативна - все ще го криейтна някак" :))))) Започва да ми дотяга с това постоянно съобразяване и търсене на перфектната сделка - то за мазилки, за паркети, за уреди и т.н. Все ние да си го направим, че да пестим. Еми и аз искам да викна майстора, докато съм на спа в Гърция, да свърши целия ремонт и после да му обясня "Аз не знам как е ама така не е "! Затова тази публикация ще се проточи във времето :)))) Започвам с малко снимки от началото, когато всичко е като склад.


Няма какво повече да кажа за това :))) Докато го изпразним този склад ни отне най-много време. Дойде чичо Чочо (както казва малкия ни Мартин) да ни изкара изводите с водите на местата спрямо моят проект за бъдещата кухня. После дойде и деди Стоян, че да направи нещата по ел. инсталацията. Който го може го може :) Наложи се междувременно да направим и парапетите по терасите, защото децата дойдоха в повече (брат ми чака трето) :))))), а възрастните не достигаха за да ги контролираме, когато излизат отвън. Та за да няма някоя история в стил  happy tree friends  се застраховахме с парапет.
Бях решила аз да се пробвам като шпакловчик и да си направя сама стените (все си мисля, че мога всичко, но не е така), но благодарение на финансова подкрепа от майка ми и баща ми, извикахме майстор (чичо Иван), който си свърши работата чудесно :) На тези места, на които няма гипсова шпакловка по стената ще бъде бъдещата ми кухня -нали съм домакиня (за разлика от някой други :). Та след като чичо Иван си свърши работата, за мен остана боядисването на стените.


Сега ще ви обясня концепцията надълго. Синия цвят го заглеждах от известно време (забъркаха ми го от мострения каталог на хамелекон в Mr.Brocolage), а другия беше мое дело от една останала кофа с боя (от спалнята на майка ми и баща ми) с добавена към нея бяла боя - получи се цвят подобен на капучино, но с много мляко. Тавана остана бял. Сега мисля че трябваше да ги направя бели и стените, но вече няма връщане.
Купих си и плочките за кухнята - ето тези:
 Идеята ми е да си направя стаята в марокански стил, който ми е много присърце. Още от времето, когато учех рисуване, имах едно влечение да "цъцкам" нещата - т.е. да правя много ситни елементи, което сега като се замисля е много близко до този "стил", но смесено със Сецесиона. А и шаренийките също ми допадат, но "циганийките" не, а в Мароко ги има и то доста :) За нашата кухня с дневна имам предвид по-скоро лека версия на мароканско. Ето и нещата, които съм си подбрала за вдъхновение:


 За пода съм си избрала нещо подобно - някакъв вид дъбова дървесина (ще слагаме ламиниран паркет), за да затоплим малко нещата, но все още не сме купили нищо, защото докато стигнем до паркета имаме трудната задача да си направим сами "сух под" вместо замазка, защото трябва да изравним и повдигнем нивото на пода, но има ли той "почва у нас", ще се разбере в някоя следваща публикация. Трябва да наредим нещо като дървено скеле (решетка) на пода и в пространствата между дъските да сложим шумо-изолационен материал (в нашия случай перлит), а на повърхността - OSB плоскости върху, които да наредим ламинирания паркет. Така че това ще видите в следващия епизод, веднага след рекламите.


7 коментара:

Колибката-домашна декорация каза...

Леле, нямам търпение да видя какво ще измайсториш този път и съм повече от сигурна, че ще бъда очарована, както винаги де :)!

Мъх каза...

Знаеш какво да харесваш;) И аз чакам с нетърпение да видя резултатът!

Анонимен каза...

Обичам да те чета, Ваня, освен че ме караш да се смея със супер чувството ти за хумор, срещам и някакви нови думи, интересни и весели, и изобщо кеф ....И проектите са супер готини..Очаквам с кеф продължението и финала. Обожавам снимки преди и след..Хайде успех

Анонимен каза...

Морална подкрепа и стиснати палци от мен :-)
Анди

Maria каза...

Успех и от мен! Чакам да свършат рекламите :)

Hristiana каза...

Много обичам стил а ла Мароко. И колкото и да го обичам на стена, в пъти повече го обичам на под. На една от снимките има под, за който мога само да мечтая. Имаш ли информация къде в България (и дали изобщо) може да поръчаш такива плочки за под? Благодаря и стискам палци за бързо привършване на ремонта.

Vanya каза...

:) Подови плочки и изобщо "марокански" намерих в ТОПГРУП и МАРТИНЕЛИ. Имаше и някой наподобяващи в Mr.Bricolage. Най-добрите цени обаче ми се сториха тези в ТОПГРУП, но може да провериш в BG-mamma има коментари по-темата и не само :))))