сряда, 13 август 2014 г.

KARE конкурс 2014

 Тази година участвам в конкурс на любимите ми KARE. Бях направила една рамка за снимки, аналогично (или ако щете - чистото ми "китайско" копие) на техен модел с малки моливи. Мога само да кажа, че няма нещо в техния магазин, което да не е "мой тип". Това по надолу е проекта ми на тема "Мечтата на индивидуалиста" или както аз съм го нарекла "Българинът с главно "Б" в който съм се опитала да представя "парченца" от България събрани в един интериор. Или както се казва - вкарала съм малко мисъл (ама дали ми се отдава мисленето е друг въпрос) :))))) Повече за това кое, как и защо съм направила може да прочетете след картинките по-долу в описанието на проекта ми...






...Представям Ви идеен проект за жилището на Българина с главно“Б“!
Той е онзи, който на пазара търси етикет “Мade in BG”! Този в чиито хладилник има българско кисело мляко в глинени съдове или горски малини, от стоящата край пътя на някое китно родно селце баба. Той не иска да се изгуби в заливащия го с многообразие пазар. Иска да намери място, където да избяга от забързания живот в града, напомнящо му за детството и горещите лета в Българското село, на стадата животни минаващи свободно през поляните, още по изгрев слънце и на семейството, събрано по залез на масата под асмата. Човекът, който не робува на тенденциите, а индивидуалиста който иска да запази родното – Българското или поне малката останала следа от него в собствения си дом, съчетана с удобствата, които му предлага живота днес.
Проекта е моето предложение за разпределение на мебелите в едно помещение събрало в себе си кухня, трапезария и дневна – вече така традиционна комбинация за новото строителство в България. Цветовата комбинация, която съм избрала е характерна за текстила използван в българските носии, както и черги. Интересното при кухнята са дървените врати на големите шкафове от двете и страни. В едната е вграден хладилникът, а в другата миялната машина с място за съхранение. Идеята ми е на тях да бъдат пирографирани изображения на биволски глави – животно, което е било на голяма почит, като символ на трудолюбието, с което се е изкарвала прехраната на семейството.
От ляво на кухнята съм разположила шкафове със стъклени врати, които служат като библиотека на стопаните, за книги и ценни предмети. В тази зона е разположена и трапезарната маса с възможност за преместване, според броя на използващите я хора. Предложението ми там е за трикраки трапезарни столове, вдъхновени от малкото трикрако столче в старовремските къщи.
Дневната е представена от удобна мека мебел, кресло и кръгла трикрака табуретка. Освен малките помощни масички с марка KARE, съм предложила и по-голяма кръгла маса – масивен дънер, с ръчно резбовани елементи. Вдъхновена от това, че резбата и занаятите са били на почит и използвани в архитекрурата от онова време. Резбовани детайли има и като декоративен елемент на стената при кухненските шкафове, скрит зад стъклен параван. За да представя занаятите използвам и чергата под масата, плетените на една кука покривчици като картини в рамки на стената, и текстила на декоративните възглавници върху дивана. В тази зона съм предложила и ТВ модул, с изтеглящи се дървени шкафчета, отново с пирографирани детайли – глави на овен, като символ на силата и упоритостта на Българите!

Останалите проекти може да разгледате ето тук. Ако желаете може и да гласувате за този, който Ви харесва, но в никакъв случай не правя тази публикация за да ме подкрепите и гласувате точно за мен, а за да споделя идеите си и неща които ме вълнуват и харесват! Мен лично много ме дразнят такива "изнасилени" неща. Никога не съм подкрепяла принципа на гласуване, както аз го наричам "Да видим кой сега има най-много приятели във фейсбук?", по който според мен протичат повечето конкурси в БГ. Надявам се идеите ми да Ви харесат и вдъхновят. А на участващите - успех! Аз лично все още обмислям кой проект ми харесва най-много, за да гласувам? Май ще тегля клечки :)

2 коментара:

Deninda каза...

Позволявам си да говоря на "ти", защото отдавна следя блог-а и те чувствам по странен (виртуален) начин близка.:) С чиста съвест гласувах за най-хубавия проект- твоя. Сякаш описваш мен и приятеля ми и нашия дом, много е красиво и уютно. Дано да спечелиш- заслужаваш го, абсолютен професионалист и творец си. Много успехи и усмивки. Деница.

Анонимен каза...

И аз съм за, цветовете са прекрасни.Успех в конкурса. И всичките Ви неща са страхотни.:)