понеделник, 13 юли 2015 г.

Реставриране на кресло в оригинал - без лигавщини

Първо да отбележа че това ми е първи опит за реставриране, при който трябва да се придържам към оригинала, защото досега все ги цапотя и шаря мебелите които преправям. Това кресло е за един приятел. Към него имаше още няколко трапезарни стола и кресла, които също ще ви покажа как направих, но по-нататък. Тази публикация ще бъде нещо като урок в картинки за това как мисля, че се правят нещата :) а дали са точно така, който е компетентен може да добави нещо.
Първото което трябваше да направя е да поправя изтърканите подлакътници във възможно най близък цвят на дървесината.
Естествено в магазина нямаше точно този цвят, затова трябваше да си го направя сама. Това което купих (от Бриколаж) е байц за дърво на Лакпром - има не много голяма палитра от тях, затова в моя случай забърках малко орех с черно и палисандър (ако не се лъжа). За да съм убедена че тази смесица от байцове ще бъде максимално като тази която търся  си направих няколко теста върху друго парче дърво за да не уплескам креслото. Имайте предвид че върху различните основи (различните дървесни видове) се получава разлика при използването на един и същи цвят байц, затова ако имате от същия вид дървесина използвайте него за да направите тези тестове. 
Оцветяването с байца става като си сложите ръкавици (тези от боята за коса, а не вълнени) и една гъба или парче дунапрен. Много силно оцветява кожата и когато се изцапате (което е неизбежно), ще се изкъпете поне два-три пъти докато кожата ви стане отново в човешкия си цвят както майка ви е родила :) (ако се къпете само в неделя може и по-дълго време да не се измие ;))))  Потапяте дунапрена в байца и с него намазвате върху дървото, а не с четка. Или поне аз така го правя. Ако искате по лек ефект на цвета, може веднага след като намажете с байц, да го забършете с друго сухо парцалче. Всичко става с пробване, но трябва да сте бързи че като попие и изсъхне байца, няма как да се върнете и да премахнете петната, защото няма универсална гумичка или "undo"бутонче :)))) Всичко се чисти само с шкурката и то с доста търкане, но когато е суха дървесината, затова ще трябва и да чакате докато изсъхне.
Аз реставрирах частично това кресло, затова съм изшкурила само подлакътниците и предните крачета. Първата проба с забъркания ми байц беше на по-скрито място от креслото за да видя дали наистина съм уцелила цвета. Не започвайте първо с най-видимото, за да не съжалявате после.


Имайте предвид също, че после, когато байца изсъхне, всичко се лакира с прозрачен лак за дърво (на спрей флакон защото не остават линии като при минаването с четка). Махнах и старата дамаска - претапицирах го с нова, памучна, тъмно синя, естествено с помоща на такера с кламерите, както и няколко пирончета от най мъничките, за местата на който такера не се справя. Аз лично имам една хитринка относно главите на пироните, които няма как да скрия - оцветявам ги отгоре с флумастер в подходящ цвят. 
 Ето и крайния резултат след претапицирането с това, какво би трябвало да получите ако сте следвали точно инструкцийте по-горе :)


Няма коментари: