сряда, 18 февруари 2015 г.

Andy's clock

Тази абстрактна творба е част от стъпките по изработването на един стенен часовник за моята братовчедка Анди.
Убедена съм че сте попадали на такъв модел в интернет, който се оказа много любим на Анди, а и на мен! Във вариант за ръка и стенен...

Не бих го отказала този за ръката, но не съм от закъсняващите... еее може в последната минута да дойда, но закъснение от 5 минути и във Вегас не се брои :))))
Изненадата направих по следния начин:
С платно за картина (30/30см) и разпечатани цифри на принтера.
 Изрязах цифрите и ги наредих на местата където беше желателно да останат. Първоначалния план обаче не вървеше по план. Трябваше да навлажня леко с вода изрезките и да ги поставя върху платното, а след като изсъхнат да боядисам отгоре всичко с черна боя, след което да махна изрезките и да се виждат бели цифри - нещо като шаблон, но не съвсем, защото когато намокрих изрезките се разнесе и мастилото на принтера :)))) Артистично, но нежелано!
 Затова прибегнах до премахване на цифрите и всичко под ножа - заличих фалстарта с черната боя. Ето това е творба за милиони... всичко в черно!
 Тъп и упорит! Затова си очертах и изрязах от хартия нови цифри, които този път залепих с Ц200 върху черното ми платно.
 С молив направих и надписа, но след дълго разглеждане на различни шрифтове.

 Сравнен с цифрите, текста ми бледнееше, затова използвах бял маркер за да изпъкнат буквите. Имаше и втори фалстарт - имах правописна грешка и я видях след като бях написала всичко с молива, затова се наложи да трия ( срам, срам :))))
 Но явно ми се получи накрая. Използвах и лак (за дърво) отгоре за да фиксирам, но се получи малко гланцов ефект. Не че беше лошо ама аз си падам по матирани повърхности. Естествено най-важното беше, че на Анди й хареса много :)
А заключението е следното:
можех да си спестя черната боя ако си бях залепила първите изрезки, вместо да ги мокря и щеше да се получи бял часовник с черни букви. А ако бях използвала различни хартии за цифрите пак щеше да е интересно, но няма значение и без това съм закъсняла :)))))

понеделник, 9 февруари 2015 г.

освежаване на мебели по моя начин

 Ще споделя с вас един "проект" над който работих тази зима. За мен беше и голямо удоволствие, и леко вълнение, може би защото понякога съм неуверена в себе си и изпитвах притеснение дали ще се справя. Не съм от този тип хора, които са убедени, че техния нос е най-високо вдигнат и има защо, а същевременно в очите на другите са на нивото на колената им. Ако ме разбрахте добре, защото аз не се :))) Правя каквото мога и доколкото мога! Много ми се иска да съм по уверена, сигурно и вие си мислите че не може да претапицирате старата табуретка, но ако не се опита няма как да знаем. 
Съвсем случайно ме свързаха с betahaus за да им помогна с освежаването на две стари кресла в тяхното кафене, от там стана и масичка, и диван, и табуретки. Сега ще ви покажа какво се получи.
Ей такова кресло има и у вас нали? Ако "да" първо трябва да го разглобите, после да си купите нова дамаска и такер с кламери. Останалото е от дефекта - ефект!
 Мятате парчето плат отгоре и "зашивате" с такера отдолу, а излишното изрязвате и си имате ново кресло с минимален бюджет.
Масичките също не са проблем - първо се почистват от лака или боята, или мазните петна от манджица. Колкото и да ми е неприятно да го кажа - става само с шкурка за дърво и здраво търкане. За масичката в betacafe реших да направя един интересен детайл на плота имитиращ дъска за шах.

 От една стара книга си изрязах квадратчета и ги залепих върху плота. След това лакирах с прозрачен лак за дърво. А краката и канта на плота боядисах в черно. С дивана имах нужда от помощ, защото беше голям а аз не толкова :)

 В рамките на един работен ден бях готова естествено благодарение на помощниците ми Милен и Мартина и пришпорвана от това че и малкия ни Мартин ме чака у дома. 
По този повод искам да ви попитам дали би ви била интересна и бихте ли участвали в една работилница, в която да се майстори нещо такова, но с вашите столчета или масички? Няколко часа в които да научите кое как се прави от хора нямащи никаква представа за това :) шегувам се де - да научите от мен това което аз знам дотук. И ако отговорът е положителен, колко мислите че трябва да ви струва това? Ще се радвам да разбера.