четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Сандък за съкровища

Цяло лято се занимавах с този сандък! Предназначен бе да събира детски играчки, но с този ви по-успешно щеше да плаши децата. Първо действие - махнах тапетите.
Отвътре целия бе облепен със стенен тапет. Не успях да открия лесен метод за това. Мокрих го с влажна гъба, чегъртах с нокти и разни остри неща и успях да сваля една част. Малкия ми Мартин също помагаше с "беленето".
Второ действие - от което нямам снимки, бе да освежа дамаската отвън. Използвах боя за багрене на текстил. В упърването за употреба си пише всичко как се приготвя. Боята бе предназначена за боядисване в пералня, но аз не успях да вкарам сандъка, че нещо дребни ги правят пералните машини напоследък, а с ръкавици и една гъбичка оцветявах отвън. 
Действие трето- от магазин Mr.Bricolage  купих нов тапет с много интересен черно-бял декор наподобяващ стар вестник. Цената му не бе от най-ниските - около 30лв ролката, но резултата бе чудесен. 
С лепило C200 и тапета облепих цялата вътрешност на сандъка.

Остана освежаване и доизпипване на външността. Ключалките не ставаха и ги махнах, а на тяхно място - кожени закопчалки. Купих боя за кожени обувки с която пък освежих кожените елементи по сандъка. Залепих от тапета и върху капака, като отгоре му минах две ръце с прозрачен лак за да може да се бърше прахта без да се зацапва картинката. Върху протърканите места на текстилната част залепих парчета кожа, за да не се налага да претапицирам цялата външна част. Ковах и малки пирончета тук там.
Боядисах всички дървени елементи с боя за дърво и всички метални с  Protekta  за метал в черен цвят, която предпазва от ръжда.
Смених и всички метални и кожени нещица отвътре, които бяха "заминали". Единственото, което не успях да измисля бе как да сложа плавно затваряне на капака за да не защипва малки пръстчета?

И на финала се получи това...


Няма коментари: