петък, 4 януари 2013 г.

Грозното 'ферари червено' пате

Всички знаете историята за грозното пате, което се превърнало в красив лебед. Е и на мен ми попадна едно почти толкова грозно столче, работило като чирак на някой бояджия :) Бях го набелязала в новия дом на една приятелка и когато привършиха с боядисването  на стените аз "отвлякох" стола им.
Те сами ми го дадоха... даже прекалено лесно им беше да се разделят с него... странно :))))
И така един ден в гаража с пълен набор от шкурки, започнах с почистването на боята и латекса по него. Голямо чегъртане падна :) После и доста кит отиде по дупките и неравностите.
Купих два спрей-флакона червена боя и започна да я докарва на външен вид, а Милен ми затегна разхлабените винтове, където имаше нужда нави и няколко нови за да не се клати стола.
Когато боята изсъхна залепих няколко салфетки по дъното на седалката и на няколко места по самия стол - така за разкош, както и за да скрия някой недостатъци.
Ако помните лепенките от таблото на колата ми - останаха ми няколко и ги използвах върху червеното столче. Когато станеше готово то щеше да е подарък за въпросната моя приятелка и трябваше да отговаря на интериора и стила в нейния дом. Тези цветове пасваха перфектно! 


Остана да измисля нещо и за седалката. Освен че беше нацепен фурнира върху нея, беше и леко изкривена. Нямаше как да налепя стикери върху нея.

Затова реших че ще я тапицирам, като залепя дунапрен и го покрия с парче изкуствена кожа, за да се почиства по-лесно. Лепилото ми обаче не беше за дунапрен и не залепи много добре.
Използвах и пистолет за телбод за да е по-здрава и неподвижна тапицерията ми.
По краищата за да не се виждат металните телчета, залепих със силикон една панделка - червена естествено. Би трябвало седалката да се тапицира по по-различен начин, като се изтърбуши цялата. Така телчетата щяха да се паднат отдолу, но в този случай нямаше как това да стане и затова измислих тази панделка. Много се надявам да издържи.
След лепенето салфетките и стикерите лакирах с безцветен лак за дърво, за да ги запазя максимално дълго, че да не си тръгне някой гост с лепенка на гърба :)
И така от грозното пате - ретро червен лебед :)


А любимия ми детайл е ето този стикер на крака му :)


10 коментара:

boiana.davidkova каза...

Справила си се страхотно!!! Един нов живот за този стол :)

Ana каза...

Много е прекрасен този стол, браво!

Rossitca каза...

Браво Ваня, много добре се е получил стола! Твоите приятелки голям късмет имат с теб :-)

kami_bonbona каза...

Ооо разкошен е! Много му отива червения цвят :)

diana каза...

Много е хубав! И по този повод да попитам дали знаеш как се слага "дъно" на тези столове - в мазето на новата ми къща има два такива, които за съжаление са изтърбушени, а много искам да си ги ползвам :)

Елена каза...

Ох, че е красив! Възхищавам ти се на таланта да откриваш красивото навсякъде. Поздравления за попадението:)

algara complex каза...

Този стол е невероятен. Имам 2 такива на вилата си и ще пробвам идеята ти, макар че мисля, че опитът ще завърши с много много оцапване :)

Detelin Markov каза...

Като произведение на велик дизайнер изглежда от някакво списание, браво!

Анонимен каза...

Отлична работа! И на нас остана от ремонта точно такъв стар стол. Вдъхнови ме да го направя лебед :))

Vanya каза...

Много са хубави тези столчета, а в ярки и свежи цветове стават още по-чудесни :)
Diana нашия стол беше със залепена седалка и ако и вашите са така - лепене си трябва. Може да разгледаш и тези връзки
http://peast.hit.bg/SimpleWay.html

http://www.domigradina.com/tag/%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/