сряда, 26 февруари 2014 г.

шах маса

 Днес ще ви покажа новия артикул в моето магазинче в 10fingers.bg - една масичка за кафе (или холна масичка, или ниска маса за пред дивана, или просто масивна дъбова маса с размери 58/130/h46см), която ще се превърне в маса за шах. Запретнах ръкави и както винаги се започна с шкурката за да махна лаковото покритие, защото цвета не ми допадаше. На снимката изглеждаше чудесен, но когато я видях беше много по-червеникава и съвсем не в графата любими цветове.
 На плота реших, че ще направя игра на шах... а идеята дойде от тази якичка плетена на една кука на майка ми и тази стара кутия за шах с липсващи фигурки. Явно доста сме поиграли, аз лично си играех на принцове, принцеси и придворни, абе изобщо на цял замък с фигурките и явно от тогава липсват няколко :) Дървесината пък реших че ще се опитам да състаря.
 Първо изрисувах с молив мотивите върху плота, а после и с пирограф. Естествено почти преди финала пирографа изгоря, явно прегря :) Не си представяйте пламъци, крещящи хора или пожарна ами просто когато го включих на следващия ден просто не нагряваше. Опитахме с поправка, но нямаше никаква надежда за него, но за пирограф от 15лв, живя доста ползотворен и дълъг живот, :) но се наложи да си купя нов за да довърша рисунката. Този път си взех руски модел, втора употреба и може да се каже, че се родих. Даваш му само малко водка да загрее и после няма спиране, рисува ли рисува :))))
 Ето тук точно изгоря гадинката... на последното кръгче! Явно само аз виждам къде е недовършено :))))
След това опитах състаряване на дървото използвайки метална тел за съдове киснала в ябълков оцет, но нещо нищо не ми са получи с тази техника... или по-точно получи се леко посивяване, но повече приличаше на нацапано отколкото на състаряло :( По -добре салатка да си бях направила с оцета!


 Ако не виждате разлика или посивяване на снимките по-горе да знаете проблема не е във вашия телевизор... просто няма разлика! Затова с една влажна гъба и разредена бяла боя, боядисах цялата маса. Получи се много по-добре с лека бяла нишка :) Ето тук при краката на масата може да видите как става с бялото.
Сега масата е с избелен,сивкаво-състарен дъбов цвят.
 Така вече много повече ми прилича на старо дърво, което беше първоначалната цел! Едно такова избеляло и прежулено на места. След това напръсках масата с лак за дърво (на спрей) за да защитя цвета и дървото.
 И това е крайния резултат... играта може да започне!
Като подарък към масата и за да е напълно завършена поръчах от ORESHAK дървени фигурки за шах.
 Сега вече освен за по кафе може да се използва и за игра на шах и мат! Ще ме прощават играчите на шах, но дълго време се чудех къде точно стоеше коня и офицера и може да съм им объркала местата на снимките, защото последния път когато играх шах бях някъде към петнадесет годишна? Помня обаче, че най-много харесвах топовете, защото така хубаво газеха надълго и нашироко :)
Ако имате нужда от такава масичка и искате да си я закупите може да го направите от тук (цената на масичката е 240лв)

3 коментара:

Hristovica каза...

Уникална е! Както всичко останало, което си направила. Браво!

Marta каза...

Браво! Много хитро и красиво. Страхотен подарък би било за запален по шаха човек.

Plamena Topalova каза...

Уникална е наистина! Браво!!!!