четвъртък, 3 юли 2014 г.

за цветенцата и балкончетата

 Тази история трябваше да я напиша още пролетта. Бързам като охлюв! 
Миналата година в края на лятото на нашата терасата преобладаваха карамфили, мента(за лимонада) и чушлета - неочаквано добра комбинация! До чушките така и не стигнахме, защото нещо се съсухриха, но ментичката я сефтосахме :) Тази пролет с Мартинчо се разходихме за нови цветя до магазин BAUHAUS. Докато обикаляхме - аз бутайки, а той седейки в металната количка ни освежиха няколко капки вода, да не кажа понамокриха, защото бяхме в откритата част на магазина. Мислех че са от онези пръскачки, с които освежават цветята, но си се оказа яко дъжд, но тогава не знаехме колко още дъждовни дни, даже месеци ни чакаха и се порадвахме. Така обикаляйки между капките си купихме нова универсална торфо-почвена смес, за да пресадим цветята, както и саксии, няколко цветенца калибрахое, бакопа, петунии и любимия ми от много време японски клен. Имаше и няколко т.нар билки в саксии(тях обаче от BAUMAX, всичко ни е BAU - голяма гъзария :)))


Петуниите са стандарт при мен! Цъфтят много добре на нашата тераса, затова не пропускам година без да съм засадила от тях.
 Обожавам също подправки и билки или цветя от типа "туфички с дребни цветчета" :))) Затова си купихме и мащерка.
 Тук са ми и останалите от група билки, които миришат много свежо когато преминавам покрай тях, но така и не запомних коя каква е :) но ментичката от миналата година пак изкара листенца, така че ще се радваме и това лято на домашна лимонада.
 Сега обаче ще ви занимая с японския ми клен, който е много мъничък, но за сметка на това е от бавнорастящия вид (има там някакви различни кленове :) За него специално купих тази квадратната саксия. Ей обожавам като видя такива на нечия входна врата, така разположени от двете й страни с някакви храстчета в тях, които стопанина грижливо подменя според сезона, но на нашата врата няма как да стане иначе досега да съм го направила :))) Купих си и една пластмасова, но дълга цял метър саксия.
Бойното поле трябва да изглежда така! Това е сигурен признак, че правите нещата както трябва :))) Колкото ви е по-тясно толкова в по-правилна посока сте! Важно е да има и разсипана пръст, тук и малко там, и малко по пантофите ви, която без да очаквате си вкарвате вътре в стаята и тя залепва на някое рошаво килимче например! След като се уверите че всичко е както го описах по-горе да кажа за дренажа :)
 За тези от вас, които хич не разбират да знаете че най-отдолу в саксията е хубаво да слагате малко камъчета. Те служат за дренаж и така не загниват корените на растенията ви от насъбралата се в чинийката вода. Аз моите ги събирах около блока като обикалях с Мартин на разходка. После ги измих добре и ги подредих на дъното на саксията за милото ми кленче. Едва тогава видях, че са ми малко, но клена ще трябва да го преживее :)))

После напълних почти до горе с пръст, изрових си дупка в средата и поставих дръвцето вътре. Хубаво е да махате и пластмасовата саксия с която го продават :)))) Аз така когато си правих кърначе за първи път си го изпекох с хартията отдолу, но вие не правете така в къщи :)))) После се натиска хубаво с ръчички около растението за да му изкарате въздуха :) и посипвате пак с още малко почва. И така аз си засадих моя японски клен в саксия, а като порасне ще му измисля място в двора на мама. Да не забравя - полейте го с вода!
В дългата саксия засадих онези висящите от типа като петуниите, които ви споменах по-горе, с идеята да направят една цветна завеса от висящи цветя, когато станат големи.
 Точно в разгара на лятото си купихме и тента, за която мечтая (или мрънкам) още от миналата година. Взехме я пак от BAUHAUS за невероятните 137лв, при това даже и не се дупчи по тавана (тука малко продуктово позициониране, че разбрах модерно било) и сега вече и в най-големия пек можем да си седим на терасата, а пази и от пилешки дреболии летящи с бясна скорост нейде от небето :) Ей затова пари няма да видим ние :) не си ли е да те нацвъка пиле, няма как да ти се получи с финансите :))))
 Изкуствената ни тревичка оцеля и тази зима. Е вече не е толкова свежа :) Тук може да видите цветята ми вече пораснали, или както се казва "парат не се барат", топли от днес :)))
 Има малко негативи цялата работа, да не мислите че е толкова хубаво колкото изглежда? Мартинчо се изкъка тази сутрин и от кофата за боклук се носи аромат на нещо умряло още миналата седмица, но иначе е ми е много сладък маминия. Малко ме дразни и климатика там на стената, но да кажем че това е не дотам добро, дизайнерско решение!
 От магазин LIDL пък преди около месец (майче), си купих и тези мрежи - завеса срещу насекоми. Не е много удобна, но нямаха от онези "готини" висящи пердета от нарязана мушама за да ми пазят от мухите. Аз се шегувам, но едно време на село имаше една такава на входната врата, на която обожавах да се провисвам и люлея, но тя беше по-скоро с пластмасови ресни и много по-здрава щом ме е издържала. Та тази завеса си я купих не толкова заради комарите, защото от тях спасение няма, то излиза една пъпка-плюска все едно врабче те е ухапало, ами заради едни малки зелени миризливки, които миналата година обикаляха през нощта в стаята и се чудех хеликоптери ли кръжат или какво?
 Тука и билките вече са големи, но аз все още не зная коя каква е :))))
 Еднометровата ми саксия с висящите видове...
 ... а сега вече и на Мартин разни играчки се размотават из терасата! Тази количка за прохождащи, за да не я бъркаме с количките на други момчета бутащи бебета, я налепих с малко стикери, така че да е разпознаваема. Нали знаете..."Тази е моята!"..."Не не е! Къде пише?"...затова на нашата го пише!
И за днес стига, че много ви станаха свежите идеи за градината :)))

3 коментара:

Ивелина Иванова каза...

Много ти е цветно и прекраснооо... Но при теб винаги е така!

Marta каза...

Много уютна тераска. С обич е аправено всичко - личи.

Valarie каза...

Истински ме забавляваш с всяка публикация. Следя те с интерес.
Приказно лято. :)