сряда, 29 юли 2015 г.

По марокански или Сух под - продължението

Като продължение след рекламите от предишната публикация за ремонта у дома, ще спомена някой неща, които пропуснах за изграждането на сухия под. Когато наслагахме всички дървени профили на пода за да ги предпазя от нашествие на буболечки и мухъл ги намазах с една четка с този препарат Bochemit от снимката по-долу. Разрежда се, но всичко си пише на опаковката - взех го от Mr.Bricolage. Сега не би трябвало да са вкусни за дървениците! След като дървесината изсъхна добре, положихме перлит и върху него найлон.

Разпределянето на перлита става с дълъг мастар или с права дъска - както е в нашия случай..
Следващите стъпки се надявам да са ясни от предишната публикация :) - перлит; вата по ъглите(може и вместо перлит); найлон; OSB; подложка за ламиниран паркет; паркет; 
Недостатъците на този под (или по-точно на нашия) засега са че има неравности, защото не се справихме много добре с нивото на пода; всичко ни излезе за 27кв.м - около 1000лв (с ламинирания паркет до 15лв/кв.м и като се има предвид че труда у дома не се заплаща ;) , но нямаше как да направим стандартна замазка на пода, която мисля че щеше да е по-евтина.
Както се вижда и детски труд използваме :) Марто обожава да рови в куфара с инструментите на баща му!
За пердетата също споменах, че ги бях купила преди всичко друго :) от IKEA.
Ето тук манекена ми ще Ви ги демонстрира :)... и после ще има "ооо... тука явно са пипали малки ръчички"
Скъсих ги малко така както си висяха на корниза ( и той е от IKEA, и се превръща в моят любим артикул, защото се разгъва, може да се регулира дължината му спрямо нужната, а можете да си изберете и с различен накрайник). Засега в IKEA водят класацията ми за завеси на най-добри цени!
Манекена се разсейва нещо :)
И тук кухненските ни плочки са готови. Споменах вече, че ги купих от ТОП ГРУП.
След това дойде ред на кухненските шкафове, които Милен ми направи, но с цялостното завършване на кухнята ще се забавим по финансови причини. Той се шегува да пусна един мобилен номер за събиране на пари с SMS na DMSКухня :))))
За кухнята - корпусите са ни от бяло(естествено какво друго :) на цвят ПДЧ. Кухненския плот ми е от САЛЕКС и се води "каменно сиво U727 ST82". Механизмите и другите дреболии (панти, водачи за чекмеджетата, гофрирана тръба за абсорбатор, сушилник за чинии и чаши, водобранна лайсна, мивка и батерия за нея, LED осветление под горните шкафове - още не е монтирано обаче ) са от Кентимпекс и Балкан ЮГ.
Относно електроуредите - сбирщайн! Фурната и котлоните ги взех от "изгарящите оферти" в EMAG, които хич не бяха по-различни от цените на сайта предишния ден! Фурната е тази, но цената тогава беше 312лв намалена с 20%. За мен беше важно да има каталитично почистване, но се оказа, че такова покритие има само на задния панел, където е вентилатора. Не исках да се мъча като грешен дявол с гъбата и обезмаслителя :) но уви! После успях да намеря и една статия за видовете само-почистване при фурните и се оказа, че това покритие не е вечно и след време се губи тази му способност да се почиства само, докато се готви манджата, или така да се каже фурната ви вече не е толкова яка, а е като всички останали, простосмъртни фурни и си трябва здраво търкане за да падне мазнината. Да си призная за мен Arctic  e куче марка (мисля че са турски по националност или бяха полски?), но бях изненадана и до положително - готви супер! Сама си реже всичко и си го пече и даже сервира :))))) Сериозно - много бързо нагрява, има функцията, която използвам постоянно и единствено - нагряване на горния и долния панел :)))) или като тегля чертата - по-добра е от старата ми, а тя беше по-скъпа!
Котлоните също са от EMAG и бяха 175лв (пак в акция), на тази цена можете да намерите котлони и в Технополис и Техномаркет. Аспиратора е от LeksGroup - 199лв за мощност 725куб.м/час - направо да си удариш "Д" в тавана. Малко ми е шумен, но може да си купя едно аксесоарче там го водят за понижаване на шума, което се монтира при тръбата. Тук важното е да си изчислите каква мощност ви е нужна спрямо квадратурата на помещението, за да не мирише после на готвено из цялата стая... и не само? Понякога мирише чак в съседите. От фирмата са били така любезни да обяснят как става изчисляването ето тук. На снимката обаче го няма само хладилника, защото това което виждате е фризера на майка ми, а ние си купихме едно малко хладилниче за 329лв (нали изчерпах бюджета и трябваше да счупя касичката на детето) от Tehnopolis.
Стената с мивката е най-зле, защото трябва да си купим също пералня и миялна машина, за да влезнат в предвидените отвори за тях, но искам комбинирана пералня със сушилня за да не простирам зимата навън, а те са по-скъпи от останалите - пълна лигла :)))) А и да знаете, че най-дразнещото, точно когато си мислех че всичко съм купила е че тия шкафове трябва да се напълнят с нещо, че и веро да се купи и разни там купи! И хоп айде още 200лв! Добре че майка ми ми даде едни сервизи дето скатаваше по кашоните. Трябва да купим също и климатик, диван, телевизор, а и да си направим вратите за кухнята :))) 
Стената с телевизора сега изглежда така... аааа ние пък нямахме телевизор :)
Понеже питахте - трапезарната ни маса е всъщност старата маса на майка ми, но я пребоядисах и искам да й сложа масивен дървен плот, но малко по-голям от сегашния или колкото по-голям - толкова по-добре! Зелената боя си я бърках пак сама - малко син цвят с малко жълт и така, а после добавям бяло за да стане по-светло зелена.

Искам накрая масата ми да бъде нещо подобно, но на моята краката не са така забележителни, да не кажа че е елементарна :)

Е поне вече си готвя в моята си кухня, макар и недовършена, но нямам търпение всичко да е готово и да дойде момента с декорирането :)... и тогава ще видите вие кон възглавнички яде ли? :))))

5 коментара:

karamelka89 каза...

Здравей! От отдавна следя блога ти и много ти се радвам на идеите! Даже някои съм приложила и в моя дом... Ние също ремонтираме всичко сами по финансови причини :) Харесва ми новата ти дневна и ти пожелавам много, много щастливи мигове в нея!!! И вкусни манджи в новата ти кухня :)

ПС: Дано не ми е неуместен въпросът, ама какво ще стане с предишния ти дом? Там всичко също беше направено с толкова желание и любов...

Rossitca каза...

получава ви се много добре, плочките са много хубави и въобще идеята с тъмната стена, желая ви много здраве и вдъхновение за още красоти!

Nevi_bivalici каза...

На мен ми стана интересен полилея. Него сами ли си го правихте, защото скоро мислех да си направя подобен от свещници, които продават в джъмбо.

Vanya каза...

Да Невяна, и за него вече съм писала една публикация как точно го направихме.

Vanya каза...

karamelka89 може да се каже че сега сме с две дини ама ни е малка мишницата :) Реално нито единя нито другия дом е наш, имаме някакви желания, но ще видим след време какво точно ще се случи.