четвъртък, 21 юли 2011 г.

garden arch

Ще споделя една реализирана идея за градината... ако имате градина ще е чудесно :) Винаги са ми допадали градинските арки с кичести цветя.
Много романтика, като от немски любовен филм в събота следобед. Ето няколко снимки, които подбрах от интернет за да разберете за какво говоря ако не сте гледали въпросните немски филми.



Направихме си и ние една такава арка в "mamas garden" преди около година или две, но с подръчни материали. Все пак за не дотам красивия вид на нашата може да се оправдаем с това, че мислим за природата и "рециклираме" наличното :) Всъщност идеята за тази арка дойде от един колега в университета, който е доста запален по градинарството и беше направил арка на същия принцип в неговата градина. А ето я и нашата, но с вече прецъвтял цвят на трендафил.


За принципа да кажа, основното е да имате четири броя колчета. Дървени, метални или каквито и да е, дори и дръжки от метли ако не се возите все още на тях, защото аз моята си я ползвам по пълнолуние и не бих я жертвала за арка ;)  които да се закопаят в земята, така че да образуват основите на арката. Хубаво е да са с еднаква дължина и да са заровени добре, за да не се клатят или падат. Това беше работа за моя Милен :) естествено! Почти като да заровиш стойката на плажен чадър в пясъка, но доста повече въображение ще ти трябва за да го възприемеш така :) Растоянията между т.нар пръчки или колчета определят ширината на арката. Нашите бяха от метални корнизи.


Между пръчките опънахме метална мрежа, която майка ми използваше като ограда между тревата и часта с цветята. Мисля че всякаква по-здрава мрежа също би могла да стане в този случай, по нея все пак трябва да пълзи растението. А в горната, огънатата част на арката сложихме нещо като пласмасови первази, като важното беше да може да се огънат. Ако мрежата е по-твърда тези са излишни и може да остане само с основите.


Когато местихме трендафила от съседната ограда (където беше до тогава) на новата арка, имахме по-голям проблем отколкото докато правехме всичко останало, защото много боцкаха игличките му, но накрая всичката излята кръв си струваше :) особено когато разцъфна трендафила.
Може да ползвате и друг вид пълзящи и увивни растения, като например тези синичките (така и не запомних как се казват) от баба, които сега са на оградата на мястото на трендафила и по-важното е че не боцкат!

Страхотно би изглеждало и с някакви кичести бели цветя. Примерно като следващите (да, мама има и от тях :) въпреки че не са увивни, но трендафила мирише най-хубаво, а и трябва да има по нещо за всички сетива, затова ако е някакво красиво, ароматно и ядливо растение, което пее като славей, ще е най-добре както и да го погледнеш. Ако вашето не пее може да си пуснете музика :)






1 коментар:

Jenny каза...

Супер изглежда вашата арка, браво!