вторник, 13 декември 2011 г.

Budapest Part 1

Тази година за рождения ден на моя Милен измислих вместо подарък да му направя изненада с една кратка екскурзия до Унгария или по-точно до Будапеща. Много ми липсваше коледния дух от миналогодишната ни екскурзия до Виена и така хем за него подарък, хем за мен коледен дух :) Екскурзията беше с автобус (голяма грешка-цели 14 часа път) и с нощен преход през Сърбия(още по-голяма грешка). Всъщност използвах ваучер с 50% намаление от Kolektiva.net и така вместо 300лв(153 евро) платих 165лв на човек. И така след не много приятна нощ и няколко опита да поспим, изгрева ни посрещна в Унгария.

След около два часа, откакто преминахме границата, пристигнахме в Будапеща. Първото ми впечатление беше, че и там е като в България, дори и автопарка ни беше еднакъв, но езика....оооо езика... абсолютно нищо не разбирах, нямаше дори сходство с познатите ми езици, единствено с мимики и жестове се оправяхме :))) Но когато стигнахме до централната част... нищо общо с България. Имаше наистина много забележителности и интересни сгради, на които отново заради езика и количеството им, не успях да запомня имената :)))) Не си бях пила гинкобилобата :) Не научих много, защото не съм и искала, но на кратко... Унгария е основана от няколко племена. Столицата й е Будапеща, която пък е образувана от съединението на два района, на Буда(високата част на града) и Пеща(ниската част) имало е и ОПеща(когато има "о" пред думичката, ще рече стар, т.е. най-старата ниска част). Паричната им единица е Форинт (HUF)и 1000форинта=6,60лв = около 3евро(1000 форинта за 13евро звучи по-добре :). Така за ориентир в едно кафене в града за две кафета, две води и два десерта платихме 3000форинта или около 20лв. Но стига съм писала сега малко снимки от Будапеща и мостовете на река Дунав...

...Кралския дворец...





...това е сградата на парламента...




... а това е зимната им пързалка за кънки...





... това е Площада на героите. В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на седемте племена, които основават Унгария през 9 век, крале и държавници. Както и паметника на Архангел Гавраил(36-метрова колона), който според легендата се появил в съна на създателя на унгарската държава - Свети Стефан (Ищван)и му връчил светата корона, т.е. сам Бог го е избрал за владетел (Да не си помислите, че съм го научила това...преписах го от презентацията за екскурзията :))) Много внимателно си преценявам с какво да си запълня харда :))))









Това е центъра на Европа! Има паметник на една голяма нула, който ни обясниха, че е нулевия километър или по-точно изчислено е че тук точно е центъра на Европейския континент. Там има железница, с която може да се качите до кралския дворец, но ние си имахме автобус все пак, а и бяхме вече срастнали със седалките му :)

Следващите снимки са от Рибарските кули на крепостния хълм Будавар. Там се намира и катедралата Матияш и се открива невероятна гледка към река Дунав.







Ето ме и мен... онова червенкото на снимката, дребнея леко :)



Отново сградата на парламента...




...Изглед от Цитаделата-военна крепост и най-високата точка на града, и снимката ми с кошчето за боклук :)))

След тази обиколка се върнахме в ниската част на града за да използваме останалото ни свободно време за малка разходка из магазините, а след това дойде най-приятната част от екскурзията - обиколка с корабче по Дунав. Тези куче-човеци много ми допаднаха :)

Това е карта на града с маршрута на корабчето и с отбелязани всичките забележителности, които не успях да запомня.

А тук една патка спеше на студа, няма как да не отбележа като видя някоя от братовчетките ми в чужбина :)

И най-накрая вече измръзнали от чакане, дойде и нашето корабче. Интересно беше, че по брега имаше много кораби, които се използваха като ресторанти, а също имаше и вариант за романтична вечеря на плаващо корабче по Дунав - направо мирише на предложение за брак в португалски сериял :))))

...гледка към Кралския замък на качване за корабното ни пътешествие...

... неусетно бързо, докато се настанявахме се стъмни и се разкриха невероятни нощни гледки...










...и най-накрая на първия ни ден, малко коледен дух! Ще има продължение след рекламния блог, и ще има много продуктово позициониране :))))

2 коментара:

Петя каза...

Страхотни снимки и за момент си помислих, че са картички :) С какъв фотоапарат са снимани? А и между другото, наистина ли 1000 форинта са хем 6,60лв. хем 13 евро, че да ходим там на шопинг.

Vanya каза...

Хахаха моя грешка 3евро трябва да бъде вместо 13 :)))),много добре звучи обаче! Курса на еврото там се мени всеки ден, така че това е само ориентир! Реално всъщност е 3,30евро за 1000форинта.
Фотоапарата е SONY NEX3 но има и малко Photoshop :)