четвъртък, 15 декември 2011 г.

trip to Budapest part 2

Ден втори - тази гледка ни посрещна сутринта на излизане от хотела. Оказа се че сме на самия бряг на река Дунав, но предишната вечер, когато пристигнахме беше вече тъмно и не успяхме да разгледаме къде сме точно.
През втория ден от нашата екскурзия отпътувахме към северната част на Унгария.
Първото място беше Естрегом, който се намира на границата със Словакия, където посетихме най-голямата католическа катедрала - Естергомската базилика.

Много ми харесва да се губя на фона на огромни сгради :)))


... Ето и тук съм като малечка палечка или Алиса в страната на чудесата, която е изпила хапче за смаляване :))) Почти до дръжката на вратата!
А на следващата снимка се вижда Архиепископския дворец.Ето ни тук с Милен на големия завой на река Дунав близо до Вишеград, където има една крепост, която не успяхме да посетим, а само видяхме по пътя ни за град Сентендре.

А ето го и него... изпълнен с магазинчета и много коледен дух!

Тук посетихме музея на марципана, където имаше всякакви фигури направени от марципан. Ако отидете до Сентендре задължително влезте там, но да знаете че аз снимах почти всичко и ако разгледате снимките по-долу, все едно сте разгледали целия музей :))))


Имаше една остъклена стая, където видяхме как точно се правят тези фигурки...
...дали е вкусна?

Майкъл Джексън беше в реален размер...
...тези столчета също!

Тези кученца ми харесаха най-много! Бяха много сладки и бяха разръфали чорапа :)))
Къщата на трите прасенца...
...и тази книга, която също беше от марципан. Оставям на вас да познаете кои са приказките от следващите снимки.Тези чинийки също са ядливи. Обаче мисля, че им е изтекъл срока вече :)А това ако съм разбрала правилно са заготовки от метал, които са използвали за да направят обемни фигури, на принципа за направата на шоколадовите яйца - от две слепени половини.
Тази снимка направих специално за моята племенница, която е на три годинки и обожава героя Прасчо от филмчето за Мечо пух, но го е кръстила Миме. Имаме го на плюшени играчки в поне три различни размера и без Мимето никъде не се ходи :)))
Бонбони в неограничени количества Хубаво е да сте на шоколадова диета, когато ходите в този музей на марципана.

Района е известен с червения пипер и с едно вино, което обаче забравих как се казва, от сорт грозде, който расте само там( но някой каза че го имало и в магазин LIDL ;)
Едно малко червено джудже под елхата, не издържах да не го снимам!
Зад елхата е църквата Св.Андрей чието име носи и града.

А тези елхи водят към един магазин ... моя магазин както каза Милен! Нали съм била джудже на дядо Коледа в предишния си живот(това защото съм имала много от коледния дух и защото съм се била вълнувала много, като малко дете, когато наближат празниците, и само играчки, сняг и елхи ми били в главата). Та този магазин беше пълен с коледни играчки и декорации, всичко на вълна празнична украса. Явно съм се забавила вътре(е то ясно, нали съм си у дома :))), защото по едно време Милен влезе да ме изкара от там. Супер беше, накупих играчки за всичките ми близки хора и няколко за себе си! Милен после се шегуваше с мен, защото ми ги опаковаха в един малък кашон... "На хората им даваха найлонови торбички, а на наша Ваня - кашон!"

Върнахме се обратно в Будапеща за още няколко часова разходка, преди да се приберем за последната ни нощувка в хотела.

И ето какво видяхме в един местен магазин за хранителни стоки... български бисквити Траяна :)))
Толкова от Будапеща видяна от мен. Малко време, но си заслужаваше дългия път, обаче никога повече няма да го повторя това с автобус :)

Няма коментари: