вторник, 24 март 2015 г.

Детско легло Къщичка


 От наблюдения по истински случай знам, че ако научиш детето си още от малко да спи в отделна стая, после няма да е проблем отделянето му да спи само. Поради липса на още една стая малкия ни Мартин спеше заедно с нас, но поне си спеше в неговото легло (Сега има кошмари откакто ходи на ясла и изключваме това правило), но в момент на вдъхновение не издържах и юрнах Милен да му направим детско легло в моята бивша детска стая. На снимката по-горе дори и Марти помага на баща си - от мен дизайна и идеите, а от татко реализацията и плюенето по дизайнера и проекта му :)))) 
От малка много си мечтаех за легло с балдахин, но така и не получих такова. Сега вече дори не искам да ми се пречкат някакви завеси там, но тогава беше друго - въпрос на живот и смърт :) Затова сега съм твърдо решена доколкото зависи от мен да направя детството на Мартин много интересно в това отношение, пък и както обичам да казвам "...хоп и го правим, толкова е лесно..." направо като боб! 

 Тези снимки са от моята детска (по-скоро юношеска стая, защото с брат ми деляхме детство в една стая). А тези са от момента в който тази стая става бъдещата детска на нашето дете...
 Направихме някой размествания - моето старо легло отиде при майка ми и баща ми, а от тяхната спалня взех двата еднолицеви матрака на които спяха. Един отгоре и един изтеглящ се отдолу за гости. Купихме малко дървен материал от BAUHAUS, колелца за долния матрак, планки за горния и текстил за моята част.
 Покрива направихме с два разгъващи се корниза от IKEA  на които щях да провися текстилната част. На стената пък за да не му е студено на детето, направих един облак (защото сме на такава тема) от лист изолация, която беше ми останала от полагането на паркета в спалнята. Изрязах я с ножица във форма на облак и отгоре залепих парче плат.

 Междувременно направих и две нови картини за детската - много бързи, боб нали си знаете :) Едната с мечка...
 ... използвайки черна водоразтворима боя мат (за черна дъска)...
 ...и един заек...

 ... но крайния резултат след малко. Първо да покажа текстилната част на леглото. След като го сглобихме и боядисах с тази боя, уших от няколко парчета плат нещо като къщичка (облите неща не ми се получиха добре, но се търпи), която да може да се сваля и пере.
На стената направих с латекс нова картинка - дърво и облак.
 И един облак, който пази от студения допир до стената, и един (или два) облака като декоративни възглавнички.
 В предната част за да не изпада Мартин докато спи, направих стеничка с прозорче. Тя се закрепва отгоре с цип към покрива, а отдолу към леглото с велкро лепенка (едната част на лепенката е хваната с такер (кламери) към дървената част на матрака, а другата към стеничката).


 От ляво на леглото направих нещо като стълбички от няколко възглавници останали ни неизползвани от дивана.
 Имаме и импровизирана нощна лампа от коледната декорация с лампички.
 Ще ме извините за намачканите чаршафи, но едва ли някога ще изглеждат по-добре, защото нямам навика да ги гладя (лоша домакиня...лоша).
 На отсрещната стена сложих картините - мечката и заека в любимото ми черно-бяло и ги изрисувах с тебешир на триъгълници и кръгчета, но може да се избърше и да нарисувам даже шапка на мечо, нали са с боя за черна дъска :))) Там  закачихме и часовника ни сиренце, както и една рисунка от тати Милен, да не кажа единствената му :)))


Сега ако Мартин не иска аз ще спя там!

9 коментара:

Kristina Terziiska каза...

Лелелеле, страхотно е!!! :) отново невероятни идеи и изпълнение. Не спирам да чета публикациите ти с огромен интерес :):):)

Maria каза...

Повече от прекрасно! Поздравления!

Joanna Harris каза...

Приказно е станало!

Мъх каза...

Еха, еха! Ето това е истината. Поздравления за изпълнението, идеите и всичко останало. Само кошмарите да си ходят и всичко ще е съвършено;)

Марчела каза...

Страхотно! Мечта на всяко дете!

Bistra Raicheva каза...

Чудесно е много уютна стая!

Svetlozar Vasilev каза...

Страхотно,
идеята ви се оказа заразителна и аз направих такава къщичка за сина си. Искам да кача и снимки за да се изфукам ;) , но не виждам как да стане това тук. Ще пробвам да ви ги изпратя по някакъв начин с писмо.
Поздрави!

Unknown каза...

Много вдъхновяващо изпълнение. Попаднах случайно на блога Ви, докато търсех черна боя, върху която може да се рисува. И във връзка с това имам въпрос. Боите, които ми излизат при търсене на "боя за черна дъска" се намират в хоби магазините и са около десет пъти по-скъпи от боята, която сте използвали за направата на двете картини. За един и същи продукт по същество ли става дума и може ли напълно да измести другите бои?

Vanya каза...

На тази боя, която аз използвах не е конкретизирано, че е боя за черна дъска, но ми я предложи консултант в строителен магазин, когато му споменах че търся такава за дъска с идеята да пиша с тебешир върху нея. Най-вероятно зависи и върху каква повърхност ще я използваш? При моята боя се получава лющене, когато я нанасям на много гладка повърхност така че не е най-доброто на пазара, но върши работа за тази цел. Може би е нужно преди това повърхността да се обработи и с грунд, което аз пропуснах.